26e wandeltocht door oud Amsterdam
Door Peter en Brigitte Kwanten
Ter hoogte van het Magna Plaza L.A ~ en R.D Mozes en Aäronstraat in, langs de Nieuwe Kerk (Tot tweemaal toe is er een begin gemaakt met het bouwen van een kerktoren bij de kerk.
In 1565 waren de fundamenten gelegd, maar door het veranderende religieuze en politieke klimaat werd de verdere uitvoer van de plannen onmogelijk gemaakt. In 1646 werd een tweede poging gedaan. Jacob van Campen, ook de architect van het naastgelegen stadhuis (thans het Paleis op de Dam), ontwierp een toren in een gotiserende stijl. In 1647 wordt de laatste van de 6363 palen voor de toren de grond ingeslagen. Er volgt een oud magisch ritueel om de bouw goed te laten verlopen: een bouwoffer Ter waarde van 200 gulden aan goud, maar in 1653 werd de bouw al gestaak . In 1783 werd de onvoltooide romp gesloopt. Wat rest is de onderbouw voor de westgevel van de kerk).
R.D Dam. L.A en gelijk R.A en aan de overkant L.A het Damrak op.
Na de Bijenkorf R.A naar het Beursplein. U ziet de Beurs van Berlage (ontworpen door Hendrik Petrus Berlagè. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als centrum voor exposities, congressen en andere bijeenkomsten. De Beurs van Berlage behoort tot de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg‘ uit 1990. Bij het ontwerpen is het principe gehanteerd dat vorm en ornament nauw aansluiten bij de constructie, eenheid in veelheid. Dit was tegelijk ook een politieke stellingname. De enorme bakstenen muren die in de beurs te vinden zijn verbeeldden in de ogen van Berlage de democratische samenleving: ‘als enkeling nietig, als massa een macht. ‘ De klokkentoren met daarin de ‘Beursbengel’ is misschien geïnspireerd op de 13e-eeuwse Torre del Popoio in de Noord-Italiaanse stad Brescia).